Hytten i Vesterby

"Grunden Vesterbyvej 59 (matrikel no. 6 C Ødsted sogn) blev givet og tilskødet Vejle KFUM-Spejderafdelings 3. Gruppe i 1962. Giveren var en forening af gamle grønne spejdere. På pladsen blev gravet en brønd, og omkring 1970 byggede Roverne en kæmpe Kåte, jord og græsdækket, den holdt ikke så mange år, men pladsen hvor den lå eksisterer stadig, og er identisk med vores nuværende bålplads, i hjørnet længst væk fra selve Vesterby Hytten. Der forelå en tilladelse til hytteopførelse på grunden, men mange år forløb, og i mellemtiden skærpedes fredningsbestemmelserne.

I 1978 blev vi af proprietær familien Brühn i Højen tilbudt at arve deres gamle Hvidbjerg sommerhus, der var en ombygget jernbanevogn. Dette førte til en længere og nervepirrende brevveksling med fredningsmyndighederne og en række andre instanser, og mundede ud i et besøg på grunden af en hel kommission, hvoraf nogle var for og andre i mod, men heldigvis skar kommissionens formand, dommer Bruhn fra Kolding, igennem og vi fik tilladelsen, men det var også i sidste udkald. Som betingelser blev der bestemt at huset skulle holdes i jordfarver, og være sådant at det faldt i med den omgivende natur.

I august 1979 blev huset så transporteret til grunden, hvilket også blev en spændene omgang, da transporten foruden den store blokvogn hvorpå huset stod, også skulle en stor kran til, en traktor og fam. Bruhns store skovtraktor, alt sammen ind og navnlig op af den snævre vej fra Vesterbyvej til pladsen, en kort men svær tur, som ikke var klaret uden de 2 traktorer til at hjælpe blokvogn og kran.

Herfra og frem til indvielsen 23/9 1980 forløb en slidsom, dyr og men også sjov periode med at få genopbygget ”verandaen” dvs. den lille side bygning til den oprindelige banevogn, og som bl.a. indeholder kakkelovnen. Desuden skulle der laves græstag ovenpå det oprindelige tag, en større konstruktion, med spær, eternit tag og der ovenpå græstørv.

Men som sagt i 1980 den 23 september kunne man endelig indvie Vesterby Hytten."

Siden 1980 hvor den ovenstående tekst blev skrevet, er der selvfølgelig sket mangt og meget i, ved, og omkring Vesterby. Men der er også meget som er uændret, således høre hytten stadig til KFUM-spejderne Dalfolket Vejle. Ligeledes er Vesterby stadig fredet, hvilket vel har sin del af æren for at hytten stadig ligger som en skovhytte anno 1980, uden el, og vand, men med brændeovn, gaskomfur, og olielamper.

 Hytten er 10m lang og 3m bred, med et lille køkken i den ene ende, og soveplads til 12 i den anden. Ved siden af soveafdelingen står brændeovnen, og i midten har sidde- og opholdsplads til ca. 20 mennesker.

 Hytten har fået græstag, og er desuden malet i en grøn farve, og falder derfor i med den omgivende natur, hvilket er med til at forstærke det indtryk af uforstyrrethed som er et gennemgående træk i området. Grunden ligger ved overkanten af en smal dal med en bæk i bunden, med en større bakke til den anden side, og det meste dækket af skov. Midt i området er der plads til at et par patruljer kan slå lejr.